هوشمندسازی تعاون

تهیه کننده: مهدی رحمن پور، سید محسن عمادی
تهیه شده در اندیشکده تعاون و توسعه

تعاونی یکی از اقسام اعطای شخصیت حقوقی به اجتماع افراد است. شخصیت حقوقی از اصطلاحات علم حقوق است. اشخاصی مانند گروه‌ها، جمعیت‌ها، مؤسسات، سازمان‌ها و... که وجود طبیعی ندارند و دارای وجود فرضی و اعتباری می‌باشند، اشخاص حقوقی هستند. این اشخاص دارای حقوق تکالیف و اموالی هستند که به‌طورکلی از اموال و حقوق و دارایی افرادی که آن را تشکیل می‌دهند جداست و دارای کلیه حقوق و تکالیفی می‌باشند که قانون برای اشخاص حقیقی شناخته است مگر آنچه ملازمه با طبیعت و فطرت و سرشت انسانی دارد و مختص انسان است مانند حقوق و وظایف ابوت و بنوت )قانون تجارت ،1394 ماده،588 (.

باتوجه‌به تعریف بالا بدیهی است که برای ایجاد چنین شخصیتی نیازمند رعایت یکسری از قوانین و مقررات است تا به‌واسطه آن شخصیت مذکور روشن و مشخص تعریف شود و این ویژگی پیچیدگی ذاتی را در ثبت آن به دنبال خواهد داشت.

بر اساس مواد 40،5،2 و بند 1 ماده 36 آیین‌نامه اجرایی قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران و همچنین بند 28 ماده 66 و بند 4 ماده 51 قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران با اصلاحات 1393 )علیزاده،عباس و اسدی عطایی،معصومه, 1395( تشکیل شرکت تعاونی (شخصیت حقوقی) نیازمند دریافت مجوز پیش از تشکیل از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی می‌باشد.

در این گزارش تلاش شده تا با تحلیل و آسیب‌شناسی روند صدور مجوز تشکیل تعاونی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ابعاد قانونی، آیین‌نامه‌ای و سامانه‌ای، راه‌حل‌های پیشنهادی را برای تسریع صدور و ارتقای فرایندی ارائه شود.

عضویت در باشگاه اندیشکده تعاون
اندیشکده تعاون، به عنوان نخستین اندیشکده حوزه تعاون کشور و منطقه، با همکاری معاونت تعاونِ وزات تعاون، کار و رفاه اجتماعی و جهاد دانشگاهی تأسیس گردید تا بتواند خلاهای فکری و نظری موجود در امر تصمیم‌سازی، قانون‌گذاری و اجرا را پوشش دهد. همچنین اندیشکده در راستای تحقق رسالت اصلی خویش، در افق 1404 ساختاری خواهد بود که در سطح کشور به‌عنوان مرجع علمیِ پشتیبان برای تمامی سطوح سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری در حوزۀ تعاون شناخته می‌شود.
با ورود یا ثبت‌نام در سامانه شما شرایط و قوانین استفاده از سرویس های سایت و قوانین حریم خصوصی آن را می‌پذیرید؛ همچنین از آخرین اطلاعیه‌ها با خبر می‌شوید.